THE COMMUNAL CITY

TEAM: Atharv Manwani & Aashna Mahajan



 

“The typical high rise is alien to its surroundings, indifferent to its context, dwarfs its surroundings and fills up its space.”- Bjarke Ingels


What ‘The Communal City’ has sought to achieve is architecture that grows out of the urban fabric and landscape of the city, in the same way that the architecture of Gurgaon has erupted from local materials.

The Communal City is materialised in in natural construction materials local to the Gurgaon. The site has a 11 m x 11 m grid stepped landscape, derived from the site edges which the built form appears to be an extension of. The built form has a staggered profile with 48 open terraces on the taller building and 20 on the other, which are either semi-private or private. The building opens up the ground at its base, making way for a public space. The central park plazas are given back to the public rather than filling every square metre of the space with profitable programme. Rather than being an introverted space shut off from the surrounding city, the plazas open up to the public and will be populated with residents during the morning and evening, while employees and shoppers will fill it at all times.

The building explores the notion of a mixed-use urban hub designed for the Shared Economy while generating water from the atmosphere for collective urban use. The structure employs a façade consisting of PET and Nylon Meshes that ‘catch’ moisture from the Gurgaon air, which has an average humidity level of 50% showing the immense amount of water which can be generated for the community. The programme consists of Co-Consume Spaces (Retail Stores and Food Outlets), Co-Play Areas (Recreational Spaces for the Users), Co-Working Offices and Co-Living Units which are strategically arranged to maintain a hierarchial level of privacy throughout the building while at the same time providing shared, public buffer spaces for the community to interact.